Белгия и френската банка BNP Paribas днес продължават борбата по отношение на разделянето на изпадналата в затруднение финансова група Fortis, информира Reuters. Днес е и крайният срок за сключването на сделка.

"Има различни сценарии и ние ги разглеждаме, като същото прави и бордът на директорите на BNP Paribas. След това ще трябва да бъде взето решение," заяви Министърът на финансите на Белгия Дидие Рейндерс.

Белгийски медии предадоха, че правителството на Белгия е представило окончателно предложение на BNP в четвъртък.

Двете страни в момента имат различия по отношение на това до каква степен Белгия ще представи гаранции на BNP за закупуването на мажоритарен пакет във Fortis Bank, която преди време беше част от Fortis Holding, но сега е в държавни ръце.

Бордът на директорите на BNP Paribas също е имал среща днес, според източници близки до банката.

От Fortis Bank съобщиха вчера, че загубата за четвъртото тримесечие възлиза на 6 млрд. евро с допълнителна непарична загуба в размер на 1 млрд. евро.

Банката отчете 14.1 млрд. евро загуба за първите девет месеца на 2008 г.

Публичната Fortis Holding беше разделена от правителствата на Холандия, Белгия и Люксмбург през октомври като BNP Paribas закупи белгийските операции, след като финансова инжекция на стойност 11.2 млрд. евро на успя да разсее опасенията на инвеститорите.

Акционерите обаче издействаха съдебно решение за замразяването на сделката, което накара BNP и Белгия да ревизират условията, след което гласува срещу новата сделка.

Акциите на Fortis, която в момента се състои от белгийската и международната застрахователна дейност на старата група, се обезцениха до 1 евро откакто акционерите гласуваха срещу сделката. Цената на акциите достигаше почти 30 евро, преди Fortis да направи злополучната съвместна оферта за закупуването на холандската ABN AMRO.