Днес CB Richard Ellis Group (CBRE) обяви, че компанията е сключила договор за асоциирано партньорство с MBL, водеща консултантска компания в България в сферата на бизнес имотите. Това партньорство ще увеличи възможностите пред двете компании, тъй като обединява експертните познания на местния пазар с глобална платформа и база от международни клиенти.

Този договор ще засили още повече присъствието на CBRE в Централна и Източна Европа, след като миналата година групата придоби Eurisko Consulting в Румъния и сключи партньорство с Atria Group в Гърция.

Основана през 2007 г., MBL е базирана в София и разполага с екип от 15 професионалисти с дългогодишен опит. Компанията е изградила стабилна репутация на пазара на недвижими имоти в България и предлага професионални решения в областта на бизнес имотите, както на местни така и на международни клиенти, включително инвеститори, финансови институции, инвестиционни фондове, търговски вериги и наематели. MBL предоставя пълен пакет от услуги, включително оценки, инвестиционни продажби и придобивания, представляване на наематели и наемодатели на търговски, офис и индустриални площи, сделки със земя и управление на имоти.

Партньорството с MBL ще подсили европейската мрежа на CB Richard Ellis, и в частност нейната способност да предостави водещи услуги в сферата на бизнес имотите в целия регион (ЦИЕ) както на местни така и на международни клиенти.

С население от над 7 млн. България има значителна икономическа роля в европейски план. Икономиката на страната расте с над 5% на година през последните пет години, а присъединяването към Европейския съюз през 2007 г. отвори достъпа до европейско финансиране. Сравнително неразвитите пазари на недвижими имоти в страната предлагат потенциал за дългосрочен растеж и изискват по-широк кръг от услуги.

Colin Waddell, директор за Централна и Източна Европа на CB Richard Ellis, коментира: „Комбинацията от познания за местния пазар и силното международно присъствие винаги са били от важно значение. Като продължава да разраства мрежата си, предлагайки решения на локално и глобално ниво, CBRE подобрява способностите си да консултира своите клиенти по най-добрия начин, предоставяйки им най-подходящите възможности на този предизвикателен пазар. България е страна от голямо значение за региона (ЦИЕ) с изгледи за дългосрочен растеж, който ще стимулира и пазара на недвижими имоти. Ние се радваме на новото ни партньорство и сме сигурни, че нашите клиенти ще спечелят от сътрудничеството ни с MBL"

Асен Лисев, директор на MBL, заяви: „След като обмисляхме различните възможности за бъдещето на нашата компания, ние преценихме, че най-добрата алтернатива е бъдещото ни партньорство със CB Richard Ellis, имайки предвид глобалното им покритие, водещата им пазарна позиция в региона, както и общите ни ценности с фокус към клиента."

„Ние ще можем да разширим обхвата на нашите услуги в България работейки заедно с международните звена на CBRE в сегменти като хотели, управление на проекти и други специализирани услуги, като по този начин ще добавим стойност за нашите клиенти. В сегашните неблагоприятни условия на забавящ се икономически растеж и ниска активност на пазара, клиентите ни ще спечелят много от сътрудничеството между MBL и CBRE. Глобалният бранд също ще спомогне за разрастване на бизнеса ни и ще предложи на екипа ни нови възможности за кариерно развитие." добави г-н Лисев.