Цените на жилищата отчетоха спад във всички страни в Европа в края на изминалата година, като прогнозите за тази са даже още по-лоши, пише Proeprtymagazine.

Съживяването на сектора сега зависи от способностите на управляващите на Стария континент да се справят с недостига на ипотечни кредити и рецесията.

След най-пострадалите през 2008 г. се оказаха Естония, която отчете спад на цените на жилищата с 23%, следвана от Великобритания със спад от 16%, Ирландия -9% и Норвегия с 8%, сочат данни на RICS.

В Германия и Австрия липсата на кредити на пазара понижи търсенето на жилища, като през тази година се очаква още по-сериозен спад. Междувременно Италия отчете намаляване на продажбите на имоти за първи път от повече от 1 десетилетие.

В Централа и Източна Европа финансовите сътресения успяха да засегнат сериозно жилищния сектор, като в Унгария сделките се понижиха с 10-15% а цените на имотите във всички големи градове на Полша тръгнаха надолу.

Във Франция сделките с вече съществуващи жилища отчетоха спад с цели 30% и цените се очаква да продължат да се понижават и през тази година.