Кризата безспорно засяга с пълна сила и пазара на офиси в страната ни. Запасите на свободни площи клас А и В в столицата ни - София, са нараснали, след като нови площи са излезли на пазара.

Така процентът на свободните офис площи след излизането на 73 650 кв. м. вече възлиза на 9.1% от общите такива, или общо са били незаети 86 400 кв. м., сочи изследване на консултантската компания CB Richard Ellis. Като цяло общите офис площи възлизат на 947 750 кв. м. в София.

Основната част на офисите в строеж е разположена в крайградските части на София, като те заемат около 76% от всички проекти в процес на изграждане.

Повишението на незаетите офиси се предопределя от новите площи излизащи на пазара предимно в покрайнините на града. Там свободните площи са 12.9% към края на четвъртото тримесечие, на фона на 9.2% тримесечие по-рано.

Новите площи излезли на пазара оказват низходящ натиск върху нивата на наемите, който първоначално се усеща в покрайнините, но е възможно да засегне и централните части.

Средното ниво на наемите се е понижило с 11% през изминалата година до ниво от 21.15 евро за кв. м. към нейния край. Офиси клас А, биха могли да се намерят на нива и към 14-18 евро към момента, в крайградските части и около 20-25 евро в централните такива.

По-високите цени в центъра се предопределят от липсата на достатъчно по размер предлагане, както и на по-големи офиси от примерно 1000-2000 кв. м.

Нивата на наемите клас В са около 8-15 евро за кв. м. и отново зависят от местонахождението им.

Като цяло в момента има една значителна разлика между офертите отдава и наема при офисите, което заедно с очакваните нови проекти, които ще излязат на пазара може да продължи да оказва низходящ натиск при нивата на наемите.

В условията на криза се наблюдава и развитието на нов за страната ни сегмент - този на преотдаването на офис-площи под наем.

Това се осъществява предимно от международни компании, чиито планове за развитие на бизнеса са временно преустановени. В търсене на резерви за намаляване на разходите си, подобни компании са склонни да преотдават излишните си площи на други фирми, за да намалят разходите си.