Продължаващият спад в капиталовите стойности в сектора на търговските имоти в Западна Европа постепенно се прехвърля и в страните от Централна и Източна Европа, сочи изследване на RICS.

През последното тримесечие на изминалата година понижение са регистрирали стойностите в почти всички сектори на търговските имоти.

Най-големи понижения са регистрирани в Ирландия, Словакия и скандинавските страни. Понижението в стойностите на търговските и индустриалните имоти, са изместели по острота тези на офисите.

Над 75% повече от анкетираните отчитат спад в цените на тези имоти в сравнение с 63% през изминалото тримесечие.

Най-негативната тенденция, която се формира през последното тримесечие на миналата година и продължава да е в сила и от началото на тази година, е спадът на наемите на търговските имоти в Източна Европа.

Сривът в банковото кредитиране и опасенията от глобална криза, която ще засегне изключително силно бързоразвиващите се икономики, са в основата на това понижение.

Изпадане в затруднение на наемателите на търговски имоти е друго значително притеснение в тази насока.

Очакванията за посоката на движението на наемите са негативни в целия свят, като слабото търсене ще продължи да оказва натиск.

Най-голям е негативизмът относно Португалия, Испания, Унгария, Белгия и Великобритания. Германия остава относително стабилен пазар на фона на състоянието в Европа.

Наблюдава се и изтегляне на капитали от рисковите пазари, което е друга негативна тенденция важеща с пълна сила за пазарите от ЦИЕ.