Компаниите, които правят залагания на спреда, информират, че през последните две седмици има вълна на скъсявания на позициите при търговията с еврото, което навежда на мисълта, че трябва да се очаква значителна корекция в курса на европейската единна валута през идните месеци, информира вчера "Сънди телеграф".

Инвеститорите прибягват до по-къси позиции, когато очакват спад на валутата. През последните дни играчите на фючърсния валутен пазар в САЩ значително са увеличили залозите на спада на еврото спрямо долара.

Данните, публикувани от американската Комисия по търговията с фючърси, сочат, че през миналата седмица късите позиции на хедж фондовете и спекулативните играчи срещу еврото почти са се удвоили - до 19 431 контракта в сравнение с 10 081 контракта седмица по-рано.

"През следващите месеци предстои значителна корекция на еврото", прогнозира Дейвид Бюик от BGC Partners.

"Зад тази тенденция се крият усилията на Европейската централна банка (ЕЦБ), която се опитва да се справи с икономическите проблеми", допълни Бюик. Според него макар еврозоната да навлезе в рецесия по-късно от другите развити икономически страни, ЕЦБ е реагирала прекалено бавно и е застрашила единната валута.