Главният изпълнителен директор на Citigroup Inc. Викрам Пандит заяви, че настоящото тримесечие е най-доброто за банката от 2007 г., когато тя за последно отчете печалба, информира Bloomberg.

"Най-окуражен съм от силата на нашия бизнес от началото на 2009 г.", се казва в международно обръщение на Пандит. "Citigroup отчита печалба за първите два месеца на годината, както и най-доброто си тримесечие от третото тримесечие на 2007 г. насам. Банката има 19 млрд. долара приходи през януари и февруари преди обявяването на намаленията на стойността на активи.

Citigroup отчете загуба в пет поредни тримесечия на обща стойност над 37.5 млрд. долара, откакто банката обяви 2.2 млрд. долара печалба през третото тримесечие на 2007 г.

Преди време Citigroup беше най-голямата банка в света по пазарна стойност, след което цената на акциите й падна под 1 долара за брой в Ню Йорк.

Разочарован съм от настоящата цена на акциите и от погрешната представа за нашата компания и финансовото й състояние," казва Пандит. Цената на акциите не отговаря на капиталовата стабилност и потенциала за печалба на Citigroup, добавя Пандит.

Акциите на банката се оскъпиха с 14%, до 1.20 долара за брой в Германия днес. Книжата на Citigroup загубиха 95% от стойността си през миналата година намалявайки пазарната капитализация на банката до около 5.8 млрд. долара.

Банката в момента е най-малката компания и има най-лошо представящите се акции в индекса Dow Jones.

Планът на правителството на САЩ да замени привилегированите си акции за обикновени ще направи Citigroup най-стабилната щатска банка по отношение на съотношението на обикновения капитал към материалните активи на банката (tangible common еquity), смята Пандит.

Сделката също така ще направи правителството най-големият акционер в Citigroup с дял от 36%.

Банката е създадена от сливането на Citicorp и Travelers Group Inc. през 1998 г., което е на стойност 85 млрд. долара и е най-голямото дотогава.