Румънските застрахователни компании се нуждаят от допълнителен капитал в размер на 250-300 млн. евро, за да са способни да оцелеят през тази година, според прогноза на председателя на Съюза на застрахователите в страната и изпълнителен директор на Allianz-Tiriac, цитиран от изданието ZF.ro.

През последните няколко години акционерите в компаниите от сектора са наливали стотици милиони евро на пазара, които не е ясно кога ще си върнат обратно, се коментира още в статията.

Това е така, защото много от компаниите продължават да реализират значителни по размер загуби, а финансовата криза допълнително влошава ситуацията.

През миналата година повишението на капитала на компаниите в сектора възлиза на 998 млн. леи (271 млн. евро). Почти няма компания, чийто маржин на печалбата да не е близък до критични стойности, според директора на надзорните органи.

Директорът на Allianz-Tiriac, прогнозира, че застрахователите са приключили миналата година със загуби от над 100 млн. евро, което би било повишение от 30% спрямо негативния резултат от 2007 година и трета поредна година на загуби за пазара.

Специалистите изразяват опасения, че ако акционерите на компаниите не продължат да наливат допълнително капитал в дружествата, съществува реална опасност от фалити.

Застрахователният сектор се очаква да отбележи спад през настоящата година, след две години на двуцифрен ръст.