Лондон и Париж доминират инвестиционната активност в Европа за изминалата година, въпреки значителното понижение на инвестициите в следствие на световната финансова криза. Двата най-големи европейски града са привлекли 36% от всички сделки в офиси, както и 44% от сделките на стойност над 100 млн. евро, сочи изследване на CB Richard Ellis.

Десетте най-големи европейски града са допринесли за 43% от всички имотни транзакции за изминалата година, се казва още в проучването.

Сключените транзакции с имоти в Лондон са били на стойност 11.4 млрд. евро, или 12.9% от общите такива, докато тези в Париж са възлезли на 8.5 млрд. евро, или 9.6%.

Трети в класирането, но далеч зад посочените градове е Мадрид с 3.7 млрд. евро инвестиции и дял от 4.2%, следван от Стокхолм с 3.1 млрд. евро.

През последните години инвестиционния пазар се е запазил относително стабилен в 10-те най-големи града на Европа. В осем от десетте най-големи града активността през изминалата година се е запазила при нивото си от 2007 година.

По отношение на офисите най-големите европейски градове са допринесли за 61% от всички транзакции през изминалата година, което сочи една значителна концентрация.

Средния размер на транзакцията през изминалата година обаче при офисите се е понижила до 34 млн. евро за изминалата година, в сравнение с 48 млн. евро през изминалата такава. Основната част от сделките сключени през 2008 година в офис-сегментът е бил при нива под 50 млн. евро.

Затегнатото кредитиране също оказва негативен ефект и се очаква да доведе до по-нататъшно понижение както на броя, така и на размера на сделките при търговските имоти.