Дните на престои в луксозни хотели вече са отминали за ръководителите на спасената от правителството на САЩ застрахователна компания American International Group (AIG).

Могъщата някога AIG има нови правила за разходите на служителите, специална комисия за управление и строги ограничения по отношение на заплащането на ръководителите, се казва в писмо на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке до сенатора Джон Кери.

Новата политика за разходите е по заповед на Министерството на финансите на САЩ и може да бъде променяна само с предварителното писмено съгласие на министерството, казва Бернанке.

Преди почти шест месеца правителството се намеси, за да спаси AIG от фалит. Въпреки отпуснатите средства в размер на 173 млрд. долара, AIG все още отчита сериозни загуби. Компанията обяви 61.7 млрд. загуба за четвъртото тримесечие по-рано този месец.

AIG попадна под обществената критика през октомври за това, че е похарчила 200 000 долара за хотел и 23 000 долара за спа услуги на събитие на компанията само дни след като получи спешни спасителни средства от правителството.

От AIG обявиха, че 10 служители на подразделението й AIG American General, са присъствали на събитието, на което са били поканени 100 гости.

Кери е писал до Бернанке и бившия финансов министър Хенри Полсън през октомври с молба да вземат, за това AIG да не прави "ненужни или прекалени разходи за сметка на данъкоплатците."

Бернанке казва в писмото си до Кери, че ФЕД е подкрепил създаването на специална комисия за управление в AIG, издаването на наръчник за политиката на разходи на служителите и отменянето на срещи, конференции и други събития, които не са абсолютно пряко свързани с бизнеса.