Цените на недвижимите имоти започнаха да се понижават и в България, пише изданието Global Property Guide. Кризата застигна страната, след като имотите регистрираха повишения през първите три тримесечия на миналата година.

През последното тримесечие на миналата година обаче средната цена на жилищата е била 1 359 лв. за кв. м, или 695 евро, което е спад от 4.1% на тримесечна база и 5.3% с отчитане на инфлацията.

Към края на миналата година цените на имотите в страната ни са били с ръст от 11.7%, в сравнение с предходната година. Ръстът е бил обаче едва 2.3% в реално изражения.

Средните цени на имотите в с София се е запазила над 1 000 евро за кв. м, се казва в направения анализ.

Ясна тенденция на край на цикъла на повишение се наблюдава след няколко години на ръст. През 2007 година цените на имотите се повишиха с около 27%, 16% е бил ръста им през 2006 година и 37% през 2005 година.

Повишението им през тези години се е предопределило до голяма степен от присъединяването на страната към ЕС и покупката от страна на чуждестранни инвеститори, британци и ирландци, последвани от втора вълна на купувачи, предимно от Русия.

Засегнати от глобалната криза обаче, британските и германски купувачи постепенно започнаха да се оттеглят от българския пазар.

Към края на миналата година разрешителните за строеж са се понижили с 15% в сравнение с година по-рано, като много строителни предприемачи са замразили или отменили своите проекти.

През януари тази година около 5% от имотните агенции са преустановили своята дейност, като се очаква тази тенденция да продължи през цялата година.

България е била четвъртата най-популярна дестинация за покупка на имоти в чужбина от британци през 2007 година, а за руснаците страната ни е била пръв избор.

За периода между 2004 и 2008 година средната цена на жилищата в София са се повишили със 129%.