Най-голямото жилище в света е замъкът Уиндзор в Англия, който заедно с Бъкингам в Лондон и Холирууд в Единдург, е собственост и официална резиденция на британското кралско семейство.

Площта на замъка е около 45 000 кв.м, като заедно с градините, площта на имота надминава 50 декара. След много промени и подобрения през вековете замъкът разполага с 1 000 стаи с отделни помещения за слугите, няколко библиотеки, галерии др.

Той е построен от Вилхелм Завоевателя (Уилям Първи), управлявал между 1066 - 1087 г. Първоначално е част от отбранителен пръстен около Лондон, като мястото е избрано заради добрата защитна позиция, пише Property Investment.

През многовековната му история предназначението му е променяно многократно, като в определени периоди част от него е била използвана за затвор.

През Първата световна война името му е променено от Саксен-Кобургготски на Уинзорски, за да не асоциира с германския произход на британската корона. От 1952 г. до днес той е резиденция на кралица Елизабет II, която се настанява заедно със съпруга принц Филип и двамата си сина .

След пожар през 1992 г. който унищожава част от покоите на кралицата е направена последната реставрация, която продължи 5 години и струва 37 млн. паунда.

Тогава е решено няколко стаи в Бъкингам и Уиндзор да бъдат отворени за посещения през опредени дни в седмицата.