Какво да правим със спестените пари по време на криза? Този въпрос си задава всеки български гражданин. Ако все още си държите левчетата под дюшека или в сейф, то трябва да споменем, че покупателната им стойност намалява с всяка измината година.

Т.е. ако имате 1000 лв. в началото на годината, то в края й сумата отново ще е 1000 лв., но вие ще можете да си закупите стоки и услуги за 1000 минус инфлацията за периода.

Ето защо в тези несигурни времена анализатори препоръчват парите ви да работят, т.е. да се увеличават. Единият от тези варианти е депозит в избрана от вас банка. Нека се има предвид още, че депозити до 100 хил. лв. са гарантирани от Фонда за гарантиране на депозитите.

Екипът ни разгледа лихвените проценти на най-големите търговски банки у нас, според размера на активите им. Депозитите на всички банки посочени по-долу са в лева.

Най-голямата банка у нас Уникредит Булбанк предлага за всички новооткритите до края на май 2009 г. депозити лихва от 7.5% за първия тримесечен период и 12% през 12-тия месец от откриването на депозита. Продуктът носи името „Растяща лихва".

Промоцията на Банка ДСК към момента е четиримесечен депозит за 8.25% годишна лихва и 15 месечен с 9.25% лихва.

От своя страна Обединена Българска Банка има четиримесечен и петмесечен депозит с респективно 8 и 9% годишна лихва, а Райфайзенбанк промотира Депозит 3+3, с растяща лихва.

Срокът на продукта е до 36 месеца, като лихвата започва от 4.5% в първото тримесечие и достига 12% за последното. Тя се изплаща на падежа на депозита (в края на 12-ия тримесечен период).

Авансова лихва е новия продукт на Пощенска банка, като годишния лихвен процент там е до 8.5 на сто, докато Първа инвестиционна банка има няколко интересни продукта. Това са мартенски депозит (8.75%), сериозен депозит (9%) и свободен депозит, където лихвите започват от 6 на сто и достигат 11 на сто в края на дванайсет месечния период.

С лихва от 9.5% може да се похвали Банка Пиреос по продукта си Пиреос Стандарт, а Спестовна сметка Хоризонти в SG Експресбанк ще ви донесе 8% доход.

Публичните банки Корпоративна Търговска банка и Централна Корпоративна Банка предлагат продуктите Евролев и Привилегирован Депозит, които ще увеличат парите ви с 7 и 8.5%. От СИБАНК пък можем да се спрем на Промоционален срочен депозит с 8.8% годишна лихва.