Австрийската инвестиционна компания Immoeast, която бе изключително активна на имотните пазари в Централна и Източна Европа през последните няколко години, обмисля продажбата на част от активите си в Румъния.

Само през изминалата година компанията е инвестирала 400 млн. евро в Румъния, докато през 2007 година инвестициите й бяха в размер на 600 млн. евро, пише финансовото издание ZF.ro.

От няколко седмици Immoeast има нов мениджър на офис-имотите си, като неговата задача е да прецени, кои имоти от портфейла си компанията трябва да запази и кои да продаде. Immoeast най-вероятно няма да получи добра цена за някои от тях в момента, но мярката е наложителна, за да продължи да функционира нормално, коментират от там за румънското издание.

Между 2006 и 2008 година, австрийският фонд за инвестиции в недвижими имоти е бил най-активният играч на румънския пазар, като е добавил в портфейла си имоти не само в румънската столица, но и в други водещи градове в страната.

Компанията бе сключила и много контракти за пълното закупуване на сгради при тяхното завършване. Голяма част от тези договори обаче, най-вероятно няма да се материализират, прогнозират пазарни участници.

Причината е коренната промяна на състоянието на имотния пазар в Румъния и Европа. Стойността на портфейла от имоти се е понижил значително, като акциите са поевтинели с близо 90% спрямо пика си.

Към настоящия момент, пазарната капитализация на компанията възлиза на 600-700 млн. евро.

Проблемното кредитиране е друга сериозна пречка, заради която на компанията й е трудно да посрещне своите обещания за закупуване на имоти.