Една от основите последиците от кризата върху пазара за недвижими имоти в Москва е спадът в цените на имотите, пише Moscow Times.

Това може да доведе до увеличаване на броя на сделките с размяна на имоти, каза на конференцията "Real Estate and Finance, 2009: Strategy and Recommendations" директорът на аналитичния център IRN Олег Репченко.

При този тип сделки, наречени формално"размяна на апартаменти", купувачът разменя своето едностайно жилище за по-голямо, като доплаща определена сума, която при всички случай е по-ниска от продажната цена.

През последните няколко години, цените на жилищата в Москва се повишиха драстично и използването на този метод на практика не можеше да се приложи.

Но през септември миналата година цените в долари се понижиха с 30%, а тези обявени е рубли с между 5 - 10%.

"Бъдещото стабилизиране на цените на жилищата в Москва до голяма степен ще зависи от навлизането на алтернативни сделките за продажба. През следващите 2 месеца цените на жилищата ще продължат да се понижават, като средната цена може да падне под 4 000 долара за кв.м" - допълва още Репченко.

Той смята, че въпреки спада на платежоспособността на населението, търсенето на жилища в Москва продължава да бъде много високо.