Danske bank, която е в първата тройка на финансовите институции на Дания пуска емисия облигации в левове на стойност 70 млн. лв., по информация на Bloomberg.

Първо са пуснати облигации на стойност 43 млн. лв., но поради големия интерес допълнително са пуснати още 27 млн. Тези ценни книжа са напълно гарантирани от Датското правителство, с което практически на държавно ниво се признава, че няма риск за бизнеса в България. Емисията на Danske bank ще бъде реализирана на нашия пазар.

Доходността по книжата е 10% и се очаква заради добрата възвращаемост да бъде изкупена веднага от български банки и пенсионни фондове. Срокът на емисията е 1 година.

Книжата са емитирани в левове и са фиксирани към еврото и не може да се печели от разликата, което показва, че от датската финансова институция вярват на лева.

В публикацията се напомня, че в последните 1-2 години Danske bank беше една от яростните критици на българския лев и многократно публикуваше анализи, критикуващи лева, като прогнозираше лошото му бъдеще и сега по този начин опровергава себе си.

Източник: БГНЕС