Общото събарние на акционерите на БАКБ ще гласува, на насроченото за 29 април ОСА, решение банката да получи финансиране от Allied Irish Bank, притежаващ 49,99% от акциите на БАКБ, съобщават от Българска фондова борса.

Финансирането ще е под формата на междубанкова кредитна линия с максимален размер 50 млн. евро, при условията и сроковете, посочени в Доклада на Управителния съвет, включен в материалите по дневния ред.

В сучай на одобрение, ОСА ще овласти изпълнителните директори на банката да извършат гореописаната сделка със заинтересувано лице.

Акционерите ще гласуват решение печалбата на БАКБ за 2008г., след данъчно облагане, да се отнасе във Фонд "Резервен".

Общото събрание на акционерите ще овласти и възложи на Надзорният съвет, по предложение на Комитета по възнагражденията, да определя и променя възнагражденията и тантиемите на членовете на Управителния съвет, в размери и при условия, срокове и начин на изплащане каквито Надзорният съвет намери за добре. Общото събрание на акционерите определя гаранция за управление на член на Управителния съвет в размер на три месечни брутни възнаграждения на съответния член на Управителния съвет.

Към 31 декември банката е изплатила общо 460.9 хил. лв. на членовете на УС. Разпределението на възнагражденията е, както следва – Димитър Вучев, изп. директор (241.5 хил. лв.), Стоян Динчийски, изп. директор (185.6 хил. лв. за периода 1 януари – 17 ноември) и Мария Шейтанова, изп. директор (33.8 хил. лв. за периода от 28 октовмри – до 31 декември).

Вчера акциите на трезора поевтинаха с 4.29% на БФБ. Последната сделка за деня се сключи при 7.80 лв. за лот, а обемът достигна 2 677 изтъргувани книжа.