Министерството на финансите на САЩ нареди на American International Group Inc. (AIG) да намали стойността на плана си за изплащане на 1 млрд. долара за задържането на служители и бонуси, информира Bloomberg.

От AIG са се съгласили през 2009 г. да намалят с 30% част от средствата, който плащат на служителите, за да ги задържат на работа в компанията 2009 и да обвържат бонусите с възстановяването на компанията, според източник близък до компанията.

Застрахователят обаче все още планира да разпредели около 165 млн. долара днес поради подписани договори, които задължават компанията да направи това, според същия източник.

AIG, чиято загуба за четвъртото тримесечие беше най-голямата корпоративната история на САЩ, е заделила 1 млрд. долара, които да бъдат изплатени за задържането на около 4 600 от общо 116 000 служители на компанията.

Главният изпълнителен директор Едуард Лиди обеща, че компанията ще върне всеки цент на държавата посредством продажбата на подразделения и че средствата, които се плащат, за да бъдат задържани талантливите служители помага на данъкоплатците като прави тези подразделения по-атрактивни за купувачите.

Плащанията за задържането на служители от подразделението за финансови продукти на AIG ще бъдат намалени най-малко с 30% през 2009 г, според Лиди. Компанията е планирала да разпредели 450 млн. долара между 400 служители, за да ги задържи на работа.

Около 165 млн. долара свързани с 2008 г. трябва да бъдат изплатени до 15 март, в добавка към 55-те млн. долара разпределени през декември. Други 230 млн. долара за 2009 г. могат да бъдат намалени със свиването на дейността на подразделението и уволняването на служители.