Най-голямата швейцарска банка UBS планира да закрие до 5 000 мениджърски позиции в следващите няколко седмици, информира Reuters, позвавайки се на публикация на седмичника SonntagsZeitung.

Според проучване на вестника до 2 500 мениджърски позиции могат да бъдат закрити в подразделението за управление на богатството в UBS, което е най-печелившото на банката и в което работят 50 000 от всичките й 77 000 служители.

От UBS засега отказват да коментират публикацията.

Банката обяви миналата седмица, че преструктурира дейността си в Швейцария от осем в четири региона и закрива част от висшите мениджърски позиции.

От банката обаче заявиха, че промените няма да доведат до съкращаването на повече от 600 - 800, за които беше съобщено по-рано.

UBS обяви през февруари, че след рекордната загуба ще закрие 2 000 работни места, за да намали персонала си до 75 000 до средата на годината.

UBS изпитва затруднения с възстановяването на имиджа на някога мощната си марка и се опитва да се концентрира върху основната си дейност в Швейцария, след като огромните инвестиции в рискови активи в САЩ я принудиха да отчете повече намаления на стойността на активи от която и да е европейска банка и да приеме помощ от правителството.