Проверки на новопостроени хотели и кооперации започнаха в бургаския квартал Сарафово. Атрактивният квартал е близо до летище "Бургас" и строителството процъфтява. Оказва се обаче, че голяма част от собствениците не са декларирали имотите си и не плащат данък сгради и такса смет. Повечето от обектите се отдават под наем на туристи през лятото и така собствениците им си спестяват налозите.

Румен Шарпов - директор „Местни приходи от данъци, такси и реклама" - Бургас, обясни: "Проверката ще бъде извършена във всеки обект поради простата причина, че за всички тях се дължат данъци и такси битови отпадъци."

Според инвеститора Георги Бинев, сградите имат акт 16 от 2006 година и част от тях са продадени на чужденци. Те също не плащат данъци за собствеността си: "Не познавам собствениците, е някои ги познавам, но кога идват, кога си отиват - не е моя работа. Те са си собственици на жилищата."

От общинската администрация са изпратили на собствениците предупредителни писма, за да си платят данъците в седемдневен срок. В противен случай ще им бъде съставен акт за нарушение на стойност до 400 лв.

Остава собствениците да пресметнат дали не им излиза по-изгодно само да си платят глобата вместо дължимите налози.

Източник: БНТ