Най-голямата по капитализация италианска банка и четвъртата по пазарна капитализация в Еврозоната Intesa Sanpaolo може да се обърне към правителството за държавна подкрепа. Медиите в страната пишат, че ако ръководството на банката приеме подобно решение, като въпросът ще се обсъжда в най-скоро време, то Intesa ще бъде втората италианска банка, която се обръща за държавна подкрепа, пише Interfax.

Държавната помощ на правителството към финансовите институции се състои в изкупуването от държавата на емитирани от банките конвертируеми облигации. На каква сума разчитат от Intesa Sanpaolo засега остава тайна.

Първата подкрепа бе оказана на Banco Popolare, която съобщи на 10 март, че планира да пласира на държавата конвертируеми облигации за 1.87 млрд. долара (1.45 млрд. евро). Не е изключено от подобна възможност да се възползват и от UniCredit, заявявайки, че обсъждат оказване на подкрепа.

Към обърналите се за държавни помощи банки има и известни условия. В италианския вариант става на въпрос за продължаване на кредитирането на малкия и среден бизнес на нива от 2007-2008 г.