Лошите кредити на испанските банки са нараснали с 15.3% през януари, което е най-голямото месечно увеличение от юли миналата година, информира Reuters, позовавайки се на данни на централната банка на Испания.

Лошите кредити са се увеличили с повече от 9 млрд. евро, до 68.18 млрд. евро през януари, в сравнение със средно месечно увеличение от 5 млрд. евро през последните шест месеца.

Делът на необслужваните кредити за всички институции възлиза през януари на 3.8% от всички кредити, в сравнение с 3.3% през декември. Ръстът при спестовните банки е най-голям - 4.45%, в сравнение с 3.79% месец по-рано.

Делът на лошите кредити на търговските банки се е увеличил от 2.81% до 3.17%.

Испанските финансови институции имат много малка експозиция към международни "токсични" активи, но качеството на кредитите се влошава поради увеличаващата се безработица и срива на имотния и строителния сектор.

Необслужваните кредити на испанските финансови институции са се увеличили четворно в последните 12 месеца, в сравнение с 16.23 млрд. евро през януари 2008 г.

Испанските спестовни банки, които са отпуснали около половината от заемите в страната и са най-уязвими от спада на имотния пазар, могат да отчетат ръст на дела на необслужваните кредити до 9% до 2010 г., казват от асоциацията на спестовните банки.