ПроКредит Банк (България) АД завърши 2008 г. с положителен финансов резултат в размер на 14 млн. лв. Печалбата на банката преди данъчното облагане е със 29% по-висока, отколкото през предходната 2007 година. За дванадесетте месеца на 2008 г. управляваните активи нарастват с 22%. В края на годината балансовото число на банката достигна 1.3 млрд. лв., съобщиха от банката за Profit.bg.

През изминалата година депозитната база на трезора отбелязва ръст от 10%, достигайки 669 млн. лв. При кредитите увеличението към края на 2008 г. е с 30%, като сумата на целия управляван кредитен портфейл на банката възлиза на 1.12 млрд. лв.

На това нарастване се дължи и увеличението с 27% на чистия доход на банката от лихви. Възвръщаемостта на собствения капитал на банката се запазва на ниво от 16%, а рентабилността на активите достига 1.4%.

„ПроКредит Банк България продължава да финансира приоритетно малките и средни предприятия по собствена кредитна технология. Както досега, няма да развиваме потребителsкото кредитиране и ще сме насочени към изграждането на спестовна култура у населението", коментира Петър Славов, председател на УС на ПроКредит Банк, във връзка с финансовите резултати за изминалата година.

Банката отбелязва ръст и в броя на отпуснатите агро кредити през изминалата година. Към декември 2008 г. техният размер достигна 134 млн. лв., което е увеличение с 33% в сравнение с предходния период.

Финансовата институция завърши 2008 г. със 17 нови клона, като така общият брой на офисите на банката в страната достигна 87.

Сн.: Петър Славов, председател на УС на ПроКредит Банк