Еврото поскъпна за шести ден спрямо долара, което бе и най-дългото му повишение спрямо "зелените пари" през тази година. Ръст отбеляза европейската валута и спрямо йената по време на азиатската търговия.

Единната валута се повиши до ниво от 1.2992 долара, в сравнение с нивата си на търговия от 1.2968 долара късно вчера. Най-високото ниво, достигнато от еврото, бе при 1.3072 долара, което бе пик от 10 февруари насам.

През изминалата седмица европейската валута отбеляза повишение от 2.2%, което бе и първото седмично повишение от началото на февруари насам.

Специалистите дават голяма подкрепа на еврото на фона на очакванията, че намаляването на лихвите в еврозоната за стимулиране на икономиката е към своя край.

Ръстът на световните борси накара инвеститорите да купуват активи с по-висока доходност, включително и такива валута.

Йената отбеляза шести пореден ден на понижение спрямо новозеландския долар, като част от този инвеститорски апетит. Еврото се повиши до 128.24 йени за едно евро, от 127.32 йени вчера. Японската валута поевтиня спрямо всички от 16-те най-активно търгувани валути.

Еврото доближава най-високото си ниво от декември месец насам, до голяма степен в резултат на изказванията, че се стесняват възможностите на Европейската Централна Банка за по-нататъшно намаляване на лихвите.

Повишение регистрира и южнокорейската валута спрямо щатския долар, следствие на разширяващия се търговски излишък на страната, които намалиха очакванията за изпадане на икономиката в трудност.