Потребителският кредит е удобен начин да получите необходимите ви средства за покупка на жилищно обзавеждане, ремонт на жилището ви, покупка на битова техника, покупка на домакински уреди, екскурзия, почивка, обучение, лечение, заплащане на битови задължения и др.

За да се ориентирате в предлаганите от банките продукти екипът ни свери офертите на водещите институции у нас. Трябва да се има предвид, че на сайтовете на изброените по-долу банки информацията е широко достъпна и не ви се налага да четете дребни шрифтове.

От съществено значение за определяне на лихвата ви по кредита имат няколко фактора. На първо място дали заплатата ви се превежда в същата банка или не, както и това дали кредитът ще е със или без поръчители.

„Към настоящия момент потребителското кредитиране е доста по-живо от ипотечното", сподели за Profit.bg Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър.

В началото на годината той прогнозира, че средният размер на потребителските кредити за 2009 г. ще падне до 6000 лв. При подаване на документи ще се искат поръчители и по-висок доход.

Но какви ще са разходите ви по кредита, ако пристъпите към теглене днес?

Най-нисък годишен процент на разходите (ГПР) предлагат от SG Експресбанк с 12.01%, като сумата е до 30 хил. лв., а периодът - 5 г. Условията са валидни при превод на пълния размер на работната заплата по сметка в банката.

До 16-18% са ГПР за потребителските кредити от ЦКБ, Сибанк и Първа инвестиционна банка.

В зависимост дали превеждате заплатата си в Юнионбанк или не и дали ползвате поръчители, процентът на разходите ви ще е от 14.95 до 18.95%. С поръчител ГПР при ОББ и Юробанк И Еф Джи потребителският кредит ще ви се оскъпи с 16.02 и 17.81%, а без - респективно с 18.99 и 19.60%.

Малко над 19% са годишните разходи за кредити, изтеглени от Алфа Банк и Банка Пиреос.