"До скоро Германия успешно поддържаше позицията на най-стабилен пазар в Европа", казва Даниел Пиацоло - упр. директор на IPD за Германия.

В своето изявление на международното изложение MIPIM тази седмица, Пиацоло заяви, че няма да се изненада, ако Германия отчете сериозно понижение в цените на недвижимите имоти през тази година, подобно на Ирландия и Великобритания през изминалата.

В тазгодишния си доклад IPD Germany прогнозира спад в цените на имотите във всички сегменти в Германия през тази година, като година по-рано компанията прогнозира поевтиняване за имотите в Ирландия с 37.2%

Въпреки тези негативни прогнози, като цяло наемните нива в Германия остават стабилни, казва Етиние Пронгуе - от инвестиционната компания Atisreal.

За разлика от сериозната криза в имотния сектор във Великобритания през изминалата година, германският пазар е доста защитен.

Пазарите в някои градове като Франкфурт наистина пострадаха сериозно, но като цяло инвеститорите не са загубили доверието си, категоричен беше Пронгуе.