Президентът на САЩ Барак Обама вчера търсеше начини да спре бонусите платени на служителите на застрахователната компания AIG, изразявайки недоволството си от факта, че парите на данъкоплатците се използват за възнаграждения на ръководители в компания, която бе спасена от правителството, информира Reuters.

Независимо от факта, че застрахователният гигант съществува благодарение на спасителните средства на държавата в размер на 180 млрд. долара, компанията в момента плаща 165 млн. долара бонуси.

"Това е корпорация, която се намира във финансово затруднение, благодарение на безразсъдство и алчност," според Обама.

"При тези обстоятелства е трудно човек да разбере как търговците на деривативни инструменти в AIG са си гарантирали каквито и да било бонуси, да не говорим за 165 млн. долара," сподели Обама в Белия Дом.

"Как могат да оправдаят тези действия пред данъкоплатците, които държат тази компания на повърхността?"

Обама е наредил на Министъра на финансите Тимъти Гайтнър да се възползва от всяка правна възможност, за да отмени бонусите.

Говорителят на Белия Дом Робърт Гибс обяви, че Министерството на финансите може да наложи правила свързани с предстоящ заем за 30 млрд. долара на AIG.

"Искам да е ясно за всички, че Министърът на финансите Гайтнер се занимава лично със случая. Той работи, за да разреши този въпрос с новия главен изпълнителен директор на AIG Едуард Лиди, който между другото, пое поста след като договорите, които доведоха до изплащането на тези бонуси вече са били подписани през миналата година," каза Обама.

Лиди казва в писмо до Гайтнър, че застрахователната компания е законово задължена да осъществи плащанията за задържането на служители за 2008 г., но е готова да преработи системата си за изплащане на бонуси в бъдеще.

Според Обама от изключителнa важност е цялостна реформа на финансовата регулация, за да не се повтарят подобни случаи.

По време на речта си Обама направи пауза, за да се изкашля и сподели, че се е "задавил от гняв".