Центърът за разработване на енергийни технологии към университета Нотингам в Нинджо, Китай, спечели наградата за най-зелена сграда на тазгодишното международното изложение за имоти MIPIM, пише PropertyEU.

Дизайнът на уникалната сграда е дело на Марио Кучинчела Архитектс, като проекта е бил разработен в университета Нотингам намиращ се в Англия.

Основната функция на новата сграда е провеждането на специализирани лабораторни изследвания както от персонала, така и от студентите, които разполагат с изследователско студио, техническа и проучвателна зали, няколко офиса, заседателна зала и изложбен център.

За строителството на центъра са използвани най-модерните и енергоспестяващи материали, като дизайнът е съобразен и със специфичните климатични условия на град Нинджо.

Освен всичко това, сградата усвоява и преработва дневната слънчева енергия чрез специални панели които провеждат част от електро енергията необходима за офис оборудването. Вентилацията се осъществява с вътрешна система която не изразходва почти никаква енергия.

Сградата Kranhaus1 намираща се в Кьолн Германия пък спечели наградата в категорията бизнес център за 2009 г., а Les Ecuries de la Chasse Royale в Брюксел спечели в категорията за най-добре подновена офис сграда.

Една от най-интересните награди "жилищна сграда на годината" отиде при Mountain Dwellings намираща се в столицата на Дания - Копенхаген.

Най-добър хотел и туристически курорт за 2009 г. е Phoenix Island Villa Condo & Club House в Южна Корея.