Началното строителство в САЩ неочаквано скача през февруари в резултат главно на мултифамилни проекти, информира Bloomberg.

През миналия месец в САЩ е започнала работа по 583 000 жилища, което представлява 22% ръст в сравнение с януари и е най-големият скок от 1990 г., показаха днес данни на Министерството на търговията. Строителните компании са започнали с 82% кондоминиуми, апартаменти и градски къщи.

Броят на разрешителните за строеж, който е индикатор за строителството в бъдеще, е нараснал с по-малко от първоначалното строителство, което показва, че строителството може отново да се забави. Строителните предприемачи все още се борят с рекордния брой прекратени ипотеки и отнети домове, които поставят под натиск Федералния резерв, чиято среща е днес и утре и администрацията на Обама да разрешат кредитната криза.

Броят на новозапочнатите жилища се очакваше да падне до 450 000, според осреднената прогноза на 71 икономисти, участвали в проучване на Bloomberg News.

Разрешителните на строеж са нараснали с 3%, до 547 000, като за тях предварителната прогноза беше за спад до 500 000.

Строителството на еднофамилни къщи нараства с 1.1%, до 357 000 показват днешните данни. Броят на започнатите многофамилни домове като градски къщи и блокове е скочил до 226 000, в сравнение със 124 000 през януари.

Ръстът в новото строителство се оглавява с 89-процентен скок в Североизтока.

ФЕД ще запази основната си лихва близо до нулата след двудневната си среща и ще бъдат обсъдени допълнителни мерки по отношение на кризата, според икономистите.

Засега притежателите на ипотеки остават силно затруднени. Броят на прекратените ипотеки е нараснал с 30% през февруари в сравнение с година по-рано и общо 290 631 жилища са получили предупреждение за отнемане или са били отнети от кредитори, според RealtyTrac Inc.