Гръцките банки са преустановили отпускането на кредити през януари 2009 г., сочат данни на централната банка, цитирани от атинския в. "Имерисия".

Спирането на кредитите се оценява като значително, тъй като на пазара били отпуснати 600 млн. евро за фирми и домакинства, докато година по-рано тези заеми месечно са възлизали на 1 млрд. евро.

Задълженията на домакинства и фирми към банките се изчисляват на 250.26 млрд. евро, посочват от централната банка на Гърция.

Припомняме, че ръстът на кредитирането, който беше в основата на икономическия растеж на страната през последните години, се забави още в края на миналата година.

Гръцката държава беше една от първите балкански страни, която предостави гаранции в размер на 15 млрд. евро на банките, издаде банкови облигации в размер до 8 млрд. евро и подсили капиталовата им база със средства до 5 млн. евро чрез купуването на привилегировани акции от държавата.

Планът обаче не беше приет лесно от банковите среди. Първо Националната банка и Алфа банк, а след това и други банки, се включиха в антикризисния план за подпомагане на банковия сектор и на икономиката.