Щатската застрахователна компания American International Group Inc (AIG), която получи 180 млрд. долара от парите на данъкоплатците, за да продължи да съществува, е създала 73 милионери с бонуси от по 1 млн. долара или повече през 2008 г., информира Reuters, цитирайки Главният прокурор на Ню Йорк Андрю Куомо.

По данни на Куомо най-големият бонус получен в AIG през миналата година е бил в размер на повече от 6.4 млн. долара, докато десетимата служители, които са се облагодетелствали най-много от бонусите са получили общо 42 млн. долара.

"Всичките тези плащания са направени в подразделението на AIG, чието представяне доведе до огромните загуби и почти до фалита на компанията," се казва в писмо на Куомо до конгресмена Барни Франкс.

"Така миналата седмица AIG е създала повече от 73 милионери в подразделението, което загуби толкова много пари, че свали компанията на колене, принуждавайки правителството да я спаси със средства на данъкоплатците," се казва в писмото на Куомо.

В писмото, публикувано в медиите, Куомо казва, че се е сдобил с договорите, съгласно които AIG е извършила плащанията. Повечето бонуси са били договорени по нивата на заплащане от 2007 г., въпреки очевидните признаци, че представянето на компанията през 2008 г. ще бъде катастрофално.

Куомо разследва дали бонусите са изплатени чрез измама съгласно законите в Ню Йорк и е помолил за имената, както и за сумите и подробностите в договорите.

От AIG твърдят, че ръцете на компанията са били вързани по отношение на изплатените в неделя 165 млн. долара бонуси на служители.

Единадесет от служителите, които са получили бонуси от по 1 млн. долара, или повече, за да бъдат задържани в компанията, вече не работят за AIG, според Куомо. От AIG отказват да разкрият имената на хората, които са получили подобни бонуси.

"Ние ще продължим да търсим обяснение на това защо всеки от тези служители е бил толкова важен за компанията, че да получи толкова голям бонус, въпреки катастрофалното представяне на подразделението," се казва в писмото.