Индустриалните търговски площи в Централна и Източна Европа и Южна Америка, са сред най-добре представящите се в световен мащаб през изминалата година, сочи изследване на Cushman & Wakefield.

Междувременно лондонският Хийтроу запазва за осма поредна година първата позиция, като най-скъпа локация за индустриални площи с разход от 1743 евро за кв. м на година, следван от Токио с 1 649 евро за кв. м и Дъблин с 1 403 евро.

В топ 10 на най-скъпите индустриални площи попадат още Женева, Сингапур, Хелзинки, Израел, Осло, Хонконг и Мадрид. В испанската столица, която е в дъното на класацията, наемът на индустриалните площи възлиза на 832 евро за кв. м на година.

Чехия заема 30-та позиция в класацията като е най-скъпата дестинация за този род площи сред страните от региона.

Като цяло се наблюдава значително забавяне на темпа на повишение на наемите на индустриалните площи през изминалата година до 2.4%, в сравнение с 6.1% ръст година по-рано. Причината е кризата обхванала сектора на недвижимите имоти в световен мащаб.

Първи са били засегнати развитите пазари и по-конкретно тези в Северна Америка и Западна Европа.

Годишният ръст на наемите на този род площи в страните от ЦИЕ е бил при ниво от 6.7% за 2008 година, или почти същия като предходната година.

Специалистите изразяват мнение, че макар и със закъснение кризата, обхванала развитите европейски страни, постепенно ще започне да се предвижва и към региона. Тя ще се отрази в значително забавяне на ръста на повишение на наемите на индустриалните площи.

Водачи по повишение на наемите на индустриалните площи е била Полша с ръст от 28% за изминалата година, следвана от Киев (Украйна) с 25%, сочи още направения анализ.

В Южна Америка наемите на индустриалните площи са се повишили с 12.4% на годишна база, като най-голямо повишение са отбелязали те в Бразилия с 46%.