Мненията по отношение на пазара на недвижими имоти напоследък са разделени. Има очаквания, че цените на жилищата ще продължават да падат в тон със случващото се на имотните пазари в световен мащаб, докато някои експерти смятат, че точно сега е подходящият момент, ако искате да закупите жилище.

Ипотечни кредити продължават да се отпускат и в момента, но при значително по-завишени изисквания, които в доста случаи карат кредитополучателите да се откажат сами от подобна стъпка. Банките вече са значително по-внимателни и не правят компромиси по отношение на някои недоказани доходи както се случваше преди време.

Средният размер на ипотечния кредит е отбелязал лек ръст през февруари, до 36 100 евро. Изпълнителният директор на КредитЦентър Тихомир Тошев обаче смята, че размерът на кредитите по-скоро ще върви надолу с малки стъпки, като е възможно в някои месеци пак да има леки покачвания, поради малкия обем сделки и големия диапазон от ценови оферти на пазара на недвижими имоти, заяви той за Profit.bg.

Финансирането на покупка на имот с кредит през тази година се очаква да се движи в рамките на 20 до 60% от стойността на жилището, което комбинирано с намаляващите цени на недвижимите имоти, ще влияе и върху средния размер на кредита, в посока неговото намаляване, според Тошев.

Групата на 36-45 годишните в момента е с най-добри позиции, като възможност да отговори на новите изисквания за отпускане на жилищни кредити. Хората в тази възрастова група са с най-високи спестявания, чувстват се стабилно по отношение на професионалната си реализация, имат достатъчно житейски и професионален опит, за да взимат правилните решения в този кризисен за икономиката ни период. Тези хора най-добре ще се възползват от възможността да се сдобият с имот на изключително добра цена при богат избор от предложения на пазара, добави Тошев.

Какви обаче са конкретните предложения на банките по отношение на ипотечното кредитиране? Екипът на Profit.bg направи справка на офертите за ипотечни кредити на сайтовете на българските банки в момента.

Стандартният ипотечен кредит на най-голямата банка по активи в България УниКредит Булбанк се отпуска за до 85% от стойността на жилището в по-големите градове и до 80% в останалите населени места. За панелни жилища финансирането е до 60%. Изискванията към кандидатите са за минимум 6 месеца трудов стаж по позицията и за нетен месечен доход не по-малък от 200 лв.

Банка ДСК предлага до 80% финансиране от стойността на жилището за по-големите градове. Лихвените проценти на банката за кредити в евро са между 8.29 и 9.29% за целия период на кредита като срокът за издължаване е до 30 години. Условие за разрешаване на искания кредит е нетният месечен доход на кредитоискателя да покрива 1.2 пъти месечната вноска, а остатъчният доход да не е по-малко от 100 лева.

Годишната лихва по ипотечните кредити на Обединена Българска Банка (ОББ) е 8.5%, а финансирането е в размер на до 75% от стойността на имота. Максималният размер е до 250 000 евро. Максималният срок на изплащане на ипотечния кредит е до 35 години.

Ипотечният кредит от Райфайзенбанк е без ограничение, в зависимост от предложеното обезпечение и кредитоспособността на клиента. Максималният срок на кредита е до 25 г., а лихвата по кредитите в евро е в размер на 9.05% при срок до 15 год. Включително и 10.05% при срок над 15 години. Изискването към кредитополучателите е остатъчният доход след извършване на месечните плащания по кредити и лизингови вноски да е не по-малко от 100 лв. на член от семейството.

Максималната стойност на кредитите на Юробанк И Еф Джи е до 150 000 евро. Максималният срок на изплащане е до 35 години като лихвата за кредити в евро е 8.20%. Изискването на банката за съотношение дълг/доходи е да бъде по-малко или равно на 60%.

Жилищният кредит Чудо на Банка Пиреос е за срок до 35 години като годишният процент на разходите (ГПР) е 9.26% за жилищен кредит от 50 000 евро, при 20 г. срок на изплащане и 8.4% лихва в евро. Изискванията към кандидатите са за 300 лева остатъчен доход на член от семейството след приспадане на дължимата месечна вноска или 400 лева остатъчен доход за едночленно семейство.

Първа инвестиционна банка кредитира до 75% от стойността на ипотекирания имот за максимален срок от 30 години. ГПР е в размер на 10.74%, при кредит от 100 000 евро за 360 месеца.

За период от 10,15,20,25 и 30 години, лихвените проценти по ипотечните кредити на СЖ Експресбанк възлизат на 7.50,7.75,8.00,8.40 и 8.80%, респективно. Банката финансира максимум 80% от стойността на имота.

От Алфа Банк предлагат ипотечен кредит с фиксирана лихва от 6.00% за първата година, след което се преминава към плаващ лихвен процент равен на 3 месечния ЕURIBOR* + 6.50%. Банката финансира до 80% от стойността на имота. ГПР е 9.43% при размер на кредита от 50 000 евро, за срок на погасяване 30 години.

Стопанска и Инвестиционна Банка отпуска кредити в размер на до 75% от стойността на имота. Максималният срок за издължаване е 35 г., а изискването на банката към кандидатите е общата сума на всичките месечни плащания по кредити и лизингови вноски да не превишава 60% от нетния им месечен доход.

От Централна кооперативна банка предлагат до 200 000 лв. ипотечен кредит, или равностойността им в евро. Срокът на погасяване е до 10 години, а стойността на недвижимия имот трябва да покрива минимум 150% на кредита. Самоучастието на кандидатите трябва да е не по-малко от 20% от стойността, а годишният лихвен процент е в размер минимум 12.0% за кредити в лева, и 11.0% за кредити в евро.

ПроКредит Банк финансира до 70% от пазарната стойност на имота, служещ за обезпечение. Срокът на кредита е до 10 години, а лихвата е равна на 6-месечен EURIBOR**+4.25%.

Сумите на кредитите на Инвестбанк са без ограничения, в зависимост от доходите на клиента, и до 70% от пазарната стойност на имота, предоставен като обезпечение. Максималният срок на изплащане е 30 години, а годишният процент на разходите възлиза на 14.63% при кредит от 50 000 евро за същия срок.

* 3-месечен EURIBOR - 1.614% към 17 март

** 6-месечен EURIBOR - 1.763% към 17 март

Още: Откъде да теглим потребитески кредит?