Британците продължават да купуват имоти у нас. Това стана ясно от изказване на Стоян Сталев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) на конференция по-рано днес.

„През януари 2009 г. преките чуждестранни инвестиции у нас са 250 млн. евро, като половината от тях са дело на британци", инвестирали ги в имоти, каза Сталев.

За последните 10 г. страната ни е привлякла 7.4 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции в сектора на недвижимите имоти. Големи инвестиции привлякоха също и секторите финансови услуги, инфраструктура и търговия.

България е била четвъртата най-популярна дестинация за покупка на имоти в чужбина от британци през 2007 г., а за руснаците страната ни е била пръв избор.

Към края на миналата година цените на имотите в страната ни са били с ръст от 11.7%, в сравнение с предходната година. Ръстът е бил обаче едва 2.3% в реално изражения, писа преди седмица Global Property Guide.

Голяма част от потенциалните купувачи вярват, че цените на имотите са достигнали дъното и сега е идеалният момент за покупка, посочи анализ на RICS.