Капиталите, които бяха натрупани през последните няколко години вследствие на бума на имотния пазар, отново ще бъдат насочени към недвижимата собственост, каза Страхил Иванов - упр. на агенция за недвижими имоти Явлена.

Настоящата година ще бъде изключително слаба за пазара, особено ако се сравнява с 2006 или 2007. Въпреки че в момента сме достигнали дъното, не е изключено цените на някои имоти да се понижат с още 5 -10%, добави още Иванов.

Сделките с имоти на практика спряха през последния месец на миналата година и първия на тази, но през февруари и особено март, започва да се отчита известно оживление и засилване на интереса на купувачи за закупуване на имот.

Банките вече започнаха да се ориентират в каква посока трябва да работят и най-вече какви мерки трябва да се приемат за съживяването на пазара и стимулиране на кредитирането, което замря през последните месеци.

Нужно е още да се работи, за да се стимулира клиента да търси изгодна сделка, но при новите кредитни условия, при които банките финансират много по-малка част от цената на имота.

В момента има много имоти, чиито цени са подценени и има много възможност да се сключат изключително изгодни сделки. Ако сте решили да закупите имот и имате кеш - моментът е изключително подходящ, заяви още Страхил Иванов.

Активизиране на имотния пазар у нас ще има, но не по-рано от края на тази и началото на следващата година, стана ясно още от изявленията на експертите от "Явлена".