Инфлацията в САЩ възлиза на 0.4% през изминалия месец, след 0.3% през първия месец на годината, показват изнесени днес данни от министерството на труда.

Без да се отчита изменението в цените на храните и горивата, инфлацията е възлязла на 0.2%, колкото бе тя и през януари.

Данните могат да внесат известно успокоение във Фед преди срещата на резерва днес относно лихвите.

Колапсът в цените на горивата, както и понижението в стойността на имотите и цените на акциите, доведоха до намаляване на инфлационния натиск в най-голямата световна икономика.

Средните очаквания бяха за инфлация от 0.3%, според прогнозите на 71 икономисти в изследване на Bloomberg.

Фючърсите на щатските индекси сочат отваряне леко на отрицателна територия, след поредното повишение през вчерашния ден.

Енергийните цени са се повишили с 3.3%, водени от ръста с 8.3% през февруари при цените на бензина. Въпреки ръста обаче, цените на бензина все още са с над 35% по-ниски в сравнение със същия месец на миналата година, сочат още данните.

Цените на суровините, без да се отчитат тези на храните и горивата, са се повишили с 0.4%, което бе и най-големият спад от септември 1999 година насам.

Цените на новите автомобили също са отбелязали известно повишение, добавяйки 0.8% през февруари, или най-много от ноември 2004 година насам. Облеклото е поскъпнало с 1.3%, или най-много от 19 години.

След данните доларът отбеляза значително понижение спрямо еврото. Към момента единната валута се разменя на нива от над 1.31 долара за евро, или с над цент повече от нивата от сутринта.