Намесата на държавата е единственият начин да бъде възстановено доверието в световната икономика след 30 години на намаляващо държавно влияние върху националните икономики, пише бившият лидер на СССР Михаил Горбачов в статия, публикувана от в. "Интернешънъл Хералд Трибюн".

Горбачов адресира препоръките си към лидерите на държавите от Г-20, които ще проведат среща на върха във връзка с икономическата криза на 2 април в Лондон.

"Задачата е важна колкото предотвратяването на ядрената катастрофа, пред която бяхме изправени в края на 80-те години", счита Горбачов. Според него оттеглянето на държавата от икономическия живот, инициирано от бившия американски президент Роналд Рейгън и от бившия британски премиер Маргарет Тачър, е създало голям балон, който сега се е спукал.

"Но дори при тези обстоятелства продължава да се чува гласът на тези, които вярват в магическите лечебни свойства на оставените без регулация пазари. Днес обаче хората вече не се обръщат към тях за решения", счита Горбачов.

"Те очакват от избраните от тях лидери да предприемат действия. Тези лидери трябва да използват средствата за интервенцията на държавата, никакви други средства не съществуват", пише още той.

"Надявам се, че държавните ръководители, като тези на страните от Г-20, които ще се срещнат в Лондон през април, за да обсъдят финансовата криза, ще разрешат належащите проблеми, като поставят основи, които да издържат през следващите десетилетия", завършва Горбачов, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че бившият съветски лидер не за пръв път изказва позицията си относно световната финансова криза.

Само преди дни той каза, че Съединените американски щати се нуждаят от перестройка и възстановяване на финансовата и политическа система.

"Днес е необходим нов модел на капитализма, който да възприеме както най-положителните чери на сега действащия капитализъм, така и идеи от социализма. От капитализма трябва да се възприеме стимулът, а от социализма високата степен на равенство и социална справедливост", заяви тогава Горбачов.