Американският застрахователен гигант AIG, който бе спасен от фалит от държавата през есента, ще си смени името и ще бъде разформирован, каза неговият президент Едуард Лиди по време на изслушване пред Конгреса.

На това изслушване той трябваше да отговаря за огромните премии, получени от служители на компанията, която получи държавна помощ, за да оцелее. "Тази компания ще стане по-малка в края на 2009 г. и още по-малка в края на 2010 г.", каза Лиди.

"Колкото по-малка става, толкова повече се намалява рискът", добави той. Според него са необходими 4 години, за да се прекратят рисковите договори, сключени от лондонския й офис, които са в основата на това, че компанията за малко не фалира. Лиди добави, че името AIG няма да остане.

"Името AIG е толкова засегнато и толкова в немилост, че ние вероятно ще трябва да го сменим", заяви той. Лиди увери, че компанията ще продаде своите активи и че ще спре да съществува във вида, в който е от 90 години досега".

Във вторник финансовият министър Тимъти Гейтнър обяви, че компанията ще бъде ликвидирана по "организиран начин", за да се защити американския данъкоплатец.

В същото време компанията предизвика остро възмущение сред обществеността след като стана ясно, че нейни ръководители са получили 165 милиона долара бонуси от сключени сделки, в момент, когато в компанията се наляха държавни средства получени по правителствената програма за стимулиране на икономиката, за да оцелее.

Самият Лиди малко по рано по време на изслушването си пред комисия на Конгреса на САЩ, че е поискал от ръководните кадри на компанията да върнат "най-малко половината" от получените премии.

Той обаче отказа да съобщи имената на онези, които са получили бонусите. Единствено каза, че някои от ръководителите на компанията вече са заявили, че ще върнат изцяло получените премии.

Източник: БГНЕС