Затруднените условия за получаване на ипотечни кредити и противоречивите прогнози колко още ще се понижават цените на жилищата карат все повече хора да наемат имоти.

На този фон Profit.bg провери какви имоти в София и на каква цена предлагат някои от големите агенции ("Адрес", "Явлена", "Лукс имоти").

1. Едностаен апартамент.

Луксозни апартаменти с дизайнерско обзавеждане са на цени, започващи от 500 до 1 500 евро, а площта е от 75 до 250 кв. м, като се намират предимно в централната част на града и квартали като "Иван Вазов", "Стрелбище" и "Лозенец".

Разбира се, може да се наеме и двустайно жилище с площ между 60 и 80 кв. м на средни цени от 200 - 300 евро в кварталите "Изток", "Дианабад", "Сухата река", "Бъкстон", "Младост" и "Люлин". Сред офертите открихме апартаменти на цени, достигащи 400 евро, които са разположени предимно в централната част. Повечето се предлагат напълно обзаведени и в много добро състояние.

2. Етаж от къща.

Разгледахме няколко оферти за наем на етаж от къща, които през последните няколко години станаха много популярни. Площта е между 75 и 140 кв. м, а цените започват от 200 евро за по-стари къщи, но в добро състояние, разположени в централни квартали и и стигат до 1 000 евро за етаж от луксозна нова къща в "Лозенец", "Симеоново" или "Драгалевци".

3.Офис.

През последните години се появиха много офис сгради във всички райони на столицата. Офисите, които се предлагат в централната част и главни булеварди като "България", са с площ от 70 до 400 кв. м и средни цени от 400 до 3 000 евро.

Има и доста оферти за многостайни апартаменти, предлагани за офиси, предимно в централната част на София, чиято цена се движи между 100 и 400 евро.

Повечето луксозните офиси се предлагат с паркомясто, интернет, телефон и др.

4. Гараж.

Като цяло офертите за гаражи са на цени от 50 евро на месец, като има и предложение за 300 евро в нови сгради с електрическа врата или денонощна охрана.

5. Заведение.

Офертите за наем на заведение започват от 300 евро в квартали като "Люлин", "Дружба" или "Левски" и стигат до 2 - 3 000 евро за заведение в нова сграда в центъра и Студентски град. Повечето заведения се предлагат с обзавеждане.

6. Магазин.

Агенциите предлагат магазини във всички квартали, като средната площ е между 100 и 300 кв. м. Офертите за магазини в нови сгради, намиращи се в центъра и кварталите около него, започват от 1 000 и стигат до 3 000 евро. Магазини, които се предлагат под наем в квартали като "Люлин", "Надежда", "Младост", "Слатина", "Дружба", и се предлагат на цени между 220 и 300 евро

7. Индустриална площ.

Офертите за индустриални имоти и складове има в "Люлин", "Дружба", "Обеля", като площта е между 20 - 400 кв. м до 238 кв. м, а средните цени започват от 75 и стигат 1000 евро.