Правителството одобри изменения в съгласувания през 2006 г. проект на спогодба за въздушни съобщения между България и Катар, съобщава правителствената информационна служба.

Те се налагат от необходимостта да бъдат отчетени правните норми на Европейския съюз, засягащи преговорите с трети страни и прилагането на споразуменията с тях. Подписването на документа ще позволи установяването на пряка въздушна линия между България и Катар.

Правителственото решение е продиктувано от стремежа да се активизира търговско-икономическото сътрудничество на страната ни с държавите в района на Залива и в частност с Катар, който следва амбициозен курс на икономическо развитие и техническа модернизация и се ползва с подчертан международен авторитет.

Наред с това страната е важен търговско-финансов, енергиен и транспортен център. Потенциал за увеличаване на стокообмена има по линия на инженеринговите услуги, към които Катар проявява интерес, при разработването на газови и нефтени находища.

По приблизителни данни, българската колония в Катар надхвърля 100 човека. Сред тях има рехабилитатори, стюардеси, треньори, инженери, учители по музика и музиканти, български гражданки, омъжени за чужденци и др.