Добре сте дошли в България, защото страната ни предлага един от най-добрия бизнес климат в Европа". Този призив направи Иво Прокопиев, председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), по време на заседанието на Бюрото на групата на ЕНП - ЕД, под надслов „Укрепване на нашата икономика: за отговорна и устойчива Европа".

Иво Прокопиев призова също така за недопускане на политика на разделение на Нова и Стара Европа. „Ние, като държава членка от последната присъединителна вълна в ЕС, сме най-уязвими от подобно разделение. Ако трябва да се справяме с проблемите сами, на регионално ниво, ще станем свидетели на процеси на рязък деливъридж, тъй като вътрешните спестявания не са достатъчни да отговорят на потребностите", каза председателят на КРИБ.

Според него процесът на разширяване на Еврозоната трябва да продължи, а държавите да получат ясна пътна карта за влизане първоначално в ERMII, а оттам и в зоната. Прокопиев допълни, че с подобна стъпка ще се пресекат спекулациите на финансовите пазари около борда и девалвацията на лева, които генерират високи рискови премии, а оттам влияят и на инвестициите.

"Не бива да се допуска и банков протекционизъм. Банковите групи, с бизнес в региона, трябва да бъдат целево и ликвидно подкрепяни. В момента се намираме на точката на замръзване на кредитната активност у нас за бизнеса, а потребителското кредитиране е близо до нулата. Това прави икономиката ни уязвима, от която най-пострадали ще бъдат малките и средни предприятия", смята Иво Прокопиев.

Като страна с фиксиран курс на лева, той коментира, че приспособяването на икономиката ни към условията ще бъде в насока на освобождаване на персонал и ръст на безработицата. Според него форма за ограничаване на подобна тенденция е облекчаване на облагането на труда.

„България не се стреми към финансова подкрепа, а към сигнали, че доверието към страната ни се завръща. И това може да стане по линия на ангажимент за прием в ERMII, което решение е политическо, както и по разблокиране на средства по линия на европейски фондове", заяви Иво Прокопиев, допълвайки, че едва ли инфлацията ще бъде притеснителният факт.

„Защо е важно това да се случи. В момента ние сме стабилни краткосрочно, но неконкурентноспособни в по-дългосрочен план. Разполагаме с 1-2 години, за да се предвижи процесът напред и да се пресекат спекулациите на финансовите пазари", посочи още той. В този процес Прокопиев каза, че МВФ може да влезе в ролята на посредник, защото разполага с необходимия ресурс и експертиза.

По отношение на наложителни реформи президентът на КРИБ посочи, че трябва да се работи реформи в публичния сектор, върху ниската производителност на труда, енергийната неефективност, както и върху енергийната политика на ЕС и сигурността на България, като силно зависима от доставките на горива от Русия.

Сн.: БГНЕС