Финансовите институции, които не подлежат на лицензиране или регистриране по друг закон, ще бъдат вписани в регистър на Българската народна банка, за да могат да извършват дейност. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Закона за кредитните институции.

Финансовите институции ще трябва да се регистрират в БНБ в шестмесечен срок от влизането на измененията в сила. Регистърът ще бъде публичен и за вписването в него ще се издава удостоверение. Предварително писмено одобрение от БНБ ще се изисква за акционер, който при участие в увеличаването на капитала на банка със седалище в България с вноски на акционерите или чрез превръщане на облигации в акции увеличава дела си, ако в резултат на това участието му става квалифицирано или достига или надхвърля праговете от 20, 33 или 50 на сто от акциите или правата на глас по акциите, както и когато банката става дъщерно дружество.

БНБ получава повече права да се намесва в дейността на търговските банки. Това става възможно с приетите промени в НС, в закона за кредитните институции.

Промените в закона дават възможност на БНБ да дава препоръки и предписания за подобряване на коопоративното управление на дадена банка, в съответствие с най- добрите международно признати практики, да се следи дали те се изпълняват.

Освен това, БНБ ще има право да забранява раздаването на допълнителни възнаграждения на банкерите, извън записаното в договорите. Занапред висшите ръководни органи, управителните и надзорните съвети, както и прокуристите на кредитните институции, ще се назначават единствено след разрешение на БНБ.

Досега това ставаше само след уведомяване. Промените в закона за кредитните институции предвиждат още централната да създаде и поддържа информационна система за паричните задължения на клиентите към банките както и публичен регистър в който да се вписват регистрираните по този закон финанси институции.

Източник: БНР, БГНЕС