Доларът се насочва към най-голямото в историята си седмично понижение спрямо еврото, след като Фед оповести план за стимулиране на най-голямата световна икономика за излизане от рецесията в размер на 1.2 трлн. долара.

Еврото се търгува при нива от около 1.3640 долара, след като късно вчера се разменяше за 1.3665 долара. Постигнатият вчера максимум за деня бе при 1.3738 долара за едно евро. Така от началото на седмицата единната валута е реализирала повишение от 5.3%.

Спад отбелязаха зелените пари и спрямо останалите основни валути. Спрямо йената доларът поевтиня с 3.4% през тази седмица.

Основната причина за обезценката на зелените пари са очакванията за повишаване на бюджетния дефицит на САЩ до рекордни стойност следствие на инвестиционната програма, която ще изисква "печатане на пари".

Много анализатори изразяват мнение, че можем да станем свидетели и на по-нататъшно поевтиняване на щатската валута през следващите месеци с изпълняването на заложената инвестиционна програма.

Междувременно Фед запази нивата на лихвите в САЩ при едно от най-ниските в историята им нива, като очакванията са те да се задържат там поне до края на настоящата година, за да се даде "глътка въздух" на щатската икономика.

Поевтиняването на щатската валута съдейства за поскъпване при металите и останалите суровини. Златото регистрира ръст от над 6% вчера, повишавайки се до нива от около 960 долара за тройунция.

Петролът също регистрира подобен процентен ръст, като приключи вчерашната си търговия на щатските пазари при нива от около 51.5 долара за барел с доставка през април.

Щатските индекси междувременно прекъснаха печелившата си серия от тази седмица и приключиха вчерашния ден на отрицателна територия.