Председателят на Националната асоциация на българския бизнес Светлозар Николов каза, че високите лихви по кредитите и таксите за обслужването им са непосилни за повечето малки и средни предприятия у нас. Затова според него държавата трябва да упражни регулация във финансовия сектор.

"Първият начин е БНБ. БНБ може да си направи съответните промени в регулирането на банковия пазар и да се променят нещата. Народното събрание може да направи необходимите законодателни промени, за да спре това ограбване на българския народ от страна на банките в момента. Това нещо просто трябва да бъде спряно. Единственият начин е това да се свърши от нашата държава", заяви той.

Според финансиста и анализатор Андрей Пръмов нито държавата, нито централната банка могат да упражнят подобен контрол върху банките.

Андрей Пръмов смята, че "правителството просто нищо не може да им помогне в случая, и БНБ не може да им помогне по начина, по който те очакват. БНБ не е началник на банките. БНБ е регулатор на банковата система, но не е административен ръководител".

Андрей Пръмов препоръча на Националната асоциация на българския бизнес да отправи исканията си за по-ниски лихви и такси по обслужване на кредитите към Асоциацията на банките.

Източник: БНР