През следващите няколко години в САЩ ще фалират още 800 банки. Това каза известният американски инвеститор Уолбър Рос, който натрупа състоянието си, купувайки проблемни компании, а след това оздравява и продава с печалба.

Рос очаква фалита на финансови институции, получили средства от правителството за спасяване на банковата система, информира Reuters, цитирани от БГНЕС.

Според него ще има "около 1000 фалита, 200 от които вече са обявени". В "списъка на рисковете" на Федералната корпорация за застраховане на депозитите, в който се вписват банките с финансови проблеми, сега се намират близо 250 банки.

Уолбър Рос очаква "списъкът да се удължи през месец март, когато ще бъдат оповестени резултатите за последното тримесечие".

По-рано днес се разбра, че oбщата загуба на банките в САЩ за четвърто тримесечие на 2008 г. възлзиза на 32.1 млрд. долара, при очаквани 26.2 млрд. долара. Поодбна сума е рекордна за системата за последния четвърт век, съобщи AP, позовавайки се на данни на Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC) в САЩ.

Миналият месец бе съобщено, че загубата на банковата система на страната ще възлезе на 26.2 млрд. долара.

От FDIC съобщиха преди време, че броят на проблемните банки в САЩ, в резултат на финансовата криза, е достигнал 252 през изтеклото последно тримесечие на миналата година, като сумата е нараснала за тримесечие с 81 банки.