Най-новият опит на администрацията на президента на САЩ Барак Обама да се бори с банковата криза и да освободи потичането на кредити към семействата и компаниите ще създаде ново ръководно тяло - Програмата за публично-частни инвестиции, която ще спомогне за изкупуването на "токсични" активи на банките на стойност до 1 трлн. долара.

Инициативата ще бъде обявена днес, а утре от администрацията ще представят подробна рамка за преработването на финансовата система, за да бъде сигурно, че настоящата криза, която е най-тежката от седем десетилетия, няма да се повтори.

Ключова част от тази регулаторна рамка ще е възможността на правителството да поема контрол над изпаднали в затруднение институции, чиито фалит би бил заплаха за цялата финансова система.

От администрацията смятат, че това правомощие ще спести на данъкоплатците средства и ще спомогне за избягването на скандали като този с American International Group (AIG), която плати на свои служители 165 млн. долара бонуси, независимо от факта, че компанията е получила над 170 млрд. долара държавни средства.

Съгласно новите правила, които администрацията ще представи, министърът на финансите ще може да поеме контрол над дадена компания само със съгласието на президента и Федералния резерв.

След като дадена компания премине под контрола на държавата, министърът на финансите ще има правото да ограничава плащанията на кредитори и да разваля договорите за заплащането на ръководителите в компанията - правомощие, което липсваше в случая с AIG.

Планът за токсичните активи ще използва ресурсите на фонда за спасяване на банковата система на стойност 700 млрд. долара, както и тези на Федералния резерв и на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

Инициативата ще има за цел да увлече и частни инвеститори, включително големи хедж фондове, да участват, като предложи милиарди долари под формата на нисколихвени заеми за финансирането на покупките. Правителството ще сподели риска, ако цената на активите продължи да пада.

Когато министърът на финансите Тимъти Гайтнър представи първоначално в основни линии преработената програма за спасяването на банковата система на 10 февруари, пазарите отчетоха сериозен спад. Индексът Dow Jones падна с 380 пункта, след като инвеститорите бяха разочаровани от липсата на подробности.

Новата програма за "токсичните" активи ще използва около 100 млрд. долара от фонда на стойност 700 млрд. долара, което ще доведе почти до изчерпването му.

Очаква се новата програма да има три основни части:

- Публично-частно партньорство в подкрепа на закупуването на лоши активи от страна на частни инвеститори, като правителствената подкрепа ще дойде от фонда на стойност 700 млрд. долара. Правителството ще предоставя същите суми както инвеститорите и впоследствие евентуланите печалби също ще бъдат поделяни.

- Разширяване на обявената наскоро програма на ФЕД, която осигурява заеми за инвеститори за закупуването на ценни книжа, обезпечени с потребителски заеми. Съгласно плана на Гайтнър за токсичните активи, тази програма на стойност 1 трлн. долара ще бъде разширена в подкрепа на изкупуването на "токсични" активи.

- Използването на FDIC и опитът на агенцията в затварянето на фалирали банки и разпореждането с лоши активи.

Администрацията работи, за да може да представи предложените регулаторни промени преди срещата на Г-20, на която Обама ще присъства на 2 април в Лондон. Някои европейски държави се оплакаха, че слабата регулация на финансовия сектор в САЩ е била в основата на настоящата финансова криза.