Не се очаква ръст в средните наемни нива на офис имоти в страните в Европа, Близкия Изток и Африка през първата половина на тази година, сочи прогноза на Colliers International.

Дори водещи градове като Лондон, Москва, Париж, Мюнхен или Дубай едва ли ще отчетът някакво покачване в наемите или активността на офис пазара.

По данни на консултантската компания средните наемни цени на офиси клас А в региона на Европа и Близкия Изток са се понижили с 6% през втората половина на изминалата година, като тази тенденция ще продължи.

Експертите подчертават, че стабилизирането на цените и наемите на офисите се влияе от някои външни фактори, като цена на суровия петрол и скоростта на освобождаване на американската икономика от кризата.

На фона на всеобщото понижение в наемите на офис площи през втората половина на миналата година, компаниите с офиси в Копенхаген, Франкфурт, Рим и Абу Даби регистрират повишение в разходите за наем.

Според повечето анализатори, въз основа на целогодишните данни за 2008 г., най-скъпите офис дестинации в регионите на Европа, Близкия Изток и Африка остават Лондон, Москва и Дубай.

Освен намалението в наемите нива, данните показват и увеличение в обема незаети офис площи, като то е най-голямо на пазарите в Белград, Будапеща, Киев, Рига, Москва, Санкт Петербург и Вилнюс, където процентът надминава 10.