Въпреки че населението на Стокхолм продължава да се увеличава, строителството на нови жилища намалява, сочат данни от проучване на Националната жилищна администрация на Швеция, пише Stockholm News.

Ако строителството на нови жилища не се увеличи двойно през следващата година, страната ще бъде изправена пред сериозен недостиг, сочат мнения на специалисти.

Според официалните данни през изминалата година населението на шведската столица се е увеличило с 32 000 души, а новопостроените жилища са едва 6 800. Данните показват, че 11 500 човека само в столицата имат нужда от жилище.

Голяма част от новите жители на Стокхолм първоначално наемат апартамент, като през 2008 г. са били построени 1 300 жилища с такова предназначение, или с 58% по-малко спрямо 2007 г., сочат още данните.

Има опасност липсата на жилища да забави икономическия ръст в региона, защото новодошлите имат желание да работят, но няма къде да живеят, казват експерти.

Ако кризата продължи още дълго или се задълбочи, има вероятност да окаже пагубно влияние не само върху жилищното строителство, но и върху много други икономически сектори.