В Чикаго, на мястото, където трябва да се издига една от най-високите сгради в света, в момента зее огромно празно място, пише Reuters.

Сградата Чикаго Спайър (спиралата) ще има 150 етажа и ще се издига на височина 610 метра, ако бъде построена над завършените си вече основи. Това ще бъде най-високата сграда в Западното полукълбо и шестата най-висока сред планираните за строителство небостъргачи в света.

Спиралата трябваше да бъде завършена през 2012 г., а ирландската компания Shelbourne Development Group, която я строи, организира световна маркетингова кампания. Купувачите изкупиха една трета от луксозните 1 194 апартамента, които са с цени между 750 000 и 40 млн. долара.

След като беше направен първоначалният изкоп и бяха положени основите, строителството на спиралата, чиято форма, според архитекта Сантяго Калатрава, е вдъхновена от извиващ се дим над индиански лагерен огън, спря през януари заради световната кредитна криза.

Работата е спряна по 142, или 11%, от общо 1 324-те проекта за строителството на небостъргачи в световен мащаб, включително по 29 от 301 проекта в САЩ, според Emporis GmbH, германска компания, която следи строителната активност. Не се работи по петте най-високи сгради на петте континента.

Спря строителството на Nakheel Tower в Дубай, която трябва да е с височина един километър. Това е само един от многото замразени проекти в региона. Доклад на HSBC от януари показа, че проекти на стойност 75 млрд. долара в Обединените Арабски Емирства са временно преустановени или отменени.

Други високи кули по света, чието строителство е спряно, са Russia Tower в Москва и офис сградата Gran Torre Costanera в Сантяго, Чили.

Базираната в Дъблин Shelbourne Development Group засега не успява да намери средства за Спиралата в Чикаго, чието строителство струва 1 млрд. долара. В момента строителните синдикати преговарят за инвестирането от пенсионните си фондове, за да дадат начало на проекта. Спиралата ще осигури 1 млн. работни дни за работниците по железните конструкции, дърводелци и други.

В момента обаче трудно се получават заеми за строителство. Просрочените плащания по подобни кредити в Чикаго отчитат ръст в 10 последователни тримесечия, до 15% през последната четвърт на 2008 г.

Чикаго също така очаква да разбере дали градът ще бъде домакин на Летните олимпийски игри през 2016 г., което, само по себе си, ще бъде един огромен строителен проект.