Стокхолм е изправен пред жилищна криза. Въпреки че населението на шведската столица продължава да расте, строителството на нови жилища намалява, сочат данни от проучване на Националната жилищна администрация в страната, пише Stockholm News.

Според официалните данни през изминалата година населението на Стокхолм се е увеличило с 32 000 души, а новопостроените жилища са едва 6 800.

Подобна новина провокира въображението ми. Какво ли е да работиш в Стокхолм, но да живееш в София, където има излишък на жилища? С други думи, човек да се купи жилище за постоянно живеене в България, без обаче да напуска постоянната си работа в Стокхолм.

Без да се отказва от трудово-правните отношения в Швеция или от данъчния режим в страната, където се води трудово зает, а да плаща данък сгради в България и да си харчи заплатата тук!

Като важен момент трябва да се отчете едно от основополагащите права, които произтичат от понятието „европейско гражданство", а именно „всеки гражданин на Съюза има право да се придвижва и свободно да пребивава постоянно на територията на държавите-членки (...)", но без това право да е гарантирано безусловно!

Отдавна на Запад е нормално да живееш в сателити, но да работиш в големия град, което означава дълго пътуване с автомобил до работа и обратно. Животът в София и работата в Стокхолм също ще са свързани с път, но със самолет. Към момента продължителността на полета е известна пречка пред подобен проект (4.10 часа, с междинно кацане).

Друг сериозен недостатък за реализацията на подобна идея са цените на самолетните билети, но дали това ще бъде винаги така по отношение на вътрешните за ЕС линии?

Защо след време компаниите, предлагащи вътрешни въздушни линии, подобно на градските обществени превози, да не започнат да предлагат и изгодни абонаментни карти за пътувания на граждани в пространството на ЕС?

Защо един швед да не дойде да живее в България? Ако в Стокхолм цените на имотите варират от 2-3 хил. евро на кв. м, а в централните части на столицата те достигат до 5 хил. евро на кв. м, то в София цените на имотите на ново и старо строителство изглеждат значително по-скромни.

Стандартът на живот в Швеция е по-висок от този в България. Това ще рече, че заплатата на един зает там специалист в определена област ще надвишава в пъти тази на негов български колега. Заради по-ниския стандарт на живот у нас чуждият гражданин ще се радва на повече неща у нас, отколкото може да си позволи в родината си.

Допълнителните пречки пред подобна житейска симбиоза ще изчезнат, когато шведската крона и българският лев бъдат заменени с еврото.

Не бива да се забравя и климатичният фактор. Умереният климат на страната ни ще бъде допълнителен бонус за живеещите у нас шведи. Слънцето не е за подценяване особено, когато говорим за влиянието му върху темперамента на хората.

Не бива да забравяме, че София не е единственият град в страната ни, която също така се радва на богата и разнообразна природа.

Не бива да забравяме, че подобен проект не е задължително да се реализира точно между Швеция и България!

Поводът за този коментар е новината за жилищния проблем в Стокхолм:

Швеция изправена пред недостиг на жилища